Kinesitherapie & Revalidatie

manuele therapie

Om nek -en rugklachten, maar ook problemen ter hoogte van de ledematen te behandelen maken we gebruik van manuele technieken. Dit kan gaan van soft tissue technieken (soft tissue: spier, pees, fascia, ligament en zenuw) zoals het manueel losmaken en stretchen van spieren en pezen tot het mobiliseren of manipuleren van een gewricht. Op deze manier wordt er gewerkt aan pijnvermindering en functieverbetering van de aangedane structuur.

Sportrevalidatie

Zowel competitieve als recreatieve sporters kunnen bij ons terecht voor hun acute of chronische klachten. We kijken niet enkel naar de huidige klacht, maar proberen via ons onderzoek ook de oorzaak van de klacht te achterhalen en te behandelen. Voor elke sporter wordt een individueel plan opgesteld, bestaande uit manuele behandelingen en een oefenprogramma. We nemen samen jouw klacht onder handen en werken preventief om een nieuw letsel te voorkomen.

info

Orthopedische revalidatie

Zowel sporters als niet-sporters kunnen een letsel oplopen waarvoor een chirurgische ingreep noodzakelijk is.
Ook hier gaan we in ons behandelingsplan uit van een individuele aanpak afhankelijk van de specifieke hulpvraag van onze patiënt. Het behandelingsplan voor een meniscusoperatie bij een 20-jarige voetballer ziet er uiteraard anders uit dan bij een 70-jarige dame die graag fietst. Afhankelijk van je activiteitenniveau gaan we samen stap voor stap jouw revalidatie aanpakken. 

info

Myofasciale therapie

Het behandelen van spieren (myo) en hun omliggende fascia kan een behandeling op zich zijn wanneer een zuiver spierprobleem zich voordoet, bijvoorbeeld bij een spierscheur, verrekking of een contractuur.  Maar meestal maakt de myofasciale therapie onderdeel uit van een groter behandelingsplan. Spieren zijn vaak de outcome van wat er zich in een lichaam afspeelt. Heb je een discushernia in de nek, artrose in de knie, een achillespeestendinopathie of zelfs een intern orgaanprobleem? Er zal bijna altijd een secundaire spierdysfunctie aan gekoppeld zijn. De spieren gaan reageren ten gevolge van een primair probleem. In een chronisch verhaal behandelen we naast het primair probleem ook de secundaire spierdysfunctie.

Als behandeling kunnen we naast het manueel losmaken en stretchen van spieren, ook Dry Needling toepassen. Via deze techniek worden de spieren behandeld door de lokale pijnpunten of contracturen, de zogenaamde Triggerpoints, aan te prikken. Het aanprikken van een Triggerpoint zorgt ervoor dat de gespannen spiervezel zich ontspant, zo bekomen we pijnvermindering en functieverbetering.

info

lymfedrainage

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. De waterhuishouding in ons lichaam is dan ook zeer belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Naast het bloedvatenstelsel speelt het lymfevatenstelsel hierin een zeer belangrijke rol.

Manuele lymfedrainage is een zachte massagevorm die het lymfestelsel stimuleert om het vocht sneller via de lymfebanen af te voeren. Deze techniek kan gebruikt worden bij mensen met oedeem (teveel aan vocht). Dit oedeem kan aangeboren zijn door een tekort aan lymfebanen of kan verworven zijn door een pathologische toestand ( chirurgie, radiatie, kanker). 

Naast het stimuleren van de vochtdoorstroming heeft lymfedrainage ook nog andere positieve effecten op het lichaam. Zo helpt het de immuniteit te verhogen en stress te verlagen.

info

Postnatale kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van een vrouw heel wat veranderingen. Zo beïnvloed de zwangerschap de spierkracht, de mobiliteit, de houding en de rompstabiliteit. Na de zwangerschap is het dan ook belangrijk om via gerichte oefeningen de optimale conditie van het lichaam te bekomen. Hierbij vertrekken wij vanuit de basis, namelijk het activeren van de bekkenbodemspieren en de rompstabilisatoren. Eens dit onder controle is gaan we aan de hand van een persoonlijk oefenprogramma werken aan de heropbouw van de kracht en conditie van de prille moeder.

Respiratoire kinesitherapie

Ademen is zo’n evidentie dat we er eigenlijk nooit bij stilstaan. Dit is echter niet meer zo vanzelfsprekend wanneer een belemmering (bijvoorbeeld slijmen) de normale ademhaling verstoort. Via actieve autogene drainage worden de longen zo snel mogelijk vrij gemaakt zodat de patiënt terug normaal en vrij kan ademen. De patiënt leert zo de ademhaling te controleren zodat hij de slijmen kan ophoesten. Ook bij baby’s en kleine kinderen kan een vorm van autogene drainage worden toegepast.

Verder speelt de ademhaling ook een zeer belangrijke rol bij relaxatie. Wanneer we snel en onrustig ademen kunnen we moeilijk tot rust komen. Het aanleren van een correcte buikademhaling is dan ook een must binnen de relaxatietherapie.

info

Redcord

Onder invloed van pijn kunnen er spierdysfuncties ontstaan. Deze leiden tot bewegingsdysfuncties en compensatoire spieractiviteit tijdens dagdagelijkse -of sportbewegingen. Via Redcord-therapie (Neurac-behandeling) worden door middel van supspensietraining de verzwakte spieren opnieuw geactiveerd. Redcord is zeer geschikt voor revalidatie, functionele training en blessurepreventie.

info